Kulhydrater i mælk

Er der sukker i mælk? Ja mælk indeholder mælkesukker. Men hvad er mælkesukker og hvor meget sukker er der i mælk? Det og meget mere kan du få svar på her.

Sundhed
Ernæring
Kulhydrat

Mælk indeholder naturligt kulhydrat, laktose. Der tilsættes ikke sukker til mælk, med mindre det er specificeret i ingredienslisten, f.eks. i smagstilsatte mejeriprodukter såsom kakaomælk og frugtyoghurt. Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt sættes laktose ikke i samme kategori som tilsat sukker.

Normalt defineres alle monosakkarider og disakkarider, der tilsættes fødevarerne og sukkerarter, der findes naturligt i visse fødevarer som fx honning og sirup, som ’sukre’ eller ’sukkerarter’. Det naturlige kulhydrat i mælken (laktose) falder ikke ind under denne kategori, men det skal dog deklareres som "sukkerarter" på næringsdeklarationen. Som alle sukkerarter hører det til blandt kulhydraterne. Laktose er et disakkarid, der består af galaktose og glukose. Mælk indeholder af ca. 5 g laktose pr. 100 ml.

De officielle kostråd

Ifølge de officielle kostråd skal vi danskere spise mindre sukker end vi gør nu - hele 6 ud af 10 børn og 4 ud af 10 voksne har, ifølge undersøgelser, et for højt sukkerindtag. 80 % af det sukker vi indtager, kommer fra sodavand, slik, kager og is, mens de resterende 10 % kommer fra søde morgenmadsprodukter samt syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker, som fx frugtyoghurt. 

Der er plads til lidt af de søde sager en gang imellem til specielle lejligheder. Man skal dog være opmærksom på ikke at få for mange tomme kalorier i form af sukker fra det vi spiser og drikker, da det risikerer at optage pladsen for mad som indeholder de vitaminer og mineraler vi har brug for.
Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer 

Det anbefales derfor at vi kun får 10 % af vores energi i form af raffinerede sukkerarter også kaldet tilsat sukker. Anbefalingen om at spare på sukker gælder kun for tilsat sukker, ikke naturligt forekommende sukker i bl.a. mælk og frugt. Det sukker der findes naturligt i mælk kaldes laktose. Indholdet af mælkesukker (laktose) er nogenlunde ens i alle produkter (yoghurt og mælk) uden tilsat sukker, og ligger på ca. 3,7-4,8 gram kulhydrat pr. 100 gram. Til sammenligning indeholder Coca Cola ca. 11 gram kulhydrat pr. 100 gram, herunder 10 gram tilsat sukker.

Børn og sukker
6 ud 10 børn får for meget sukker. Skolebørn anbefales at begrænse deres sukkerindtag til 45-55 gram om dagen. En spiseskefuld sukker med top vejer ca. 15 gram, mens en ½ l sodavand eller saftevand indeholder 50 gram sukker.

Sodavand og kakaoskummetmælk indeholder begge sukker. Ved både sodavand og kakaoskummetmælk ligger det samlede indhold af kulhydrat på ca. 8-11 g kulhydrat pr. 100 ml. Forskellen mellem kulhydratindholdet i sodavand og kakaoskummetmælk er, at kulhydrat i sodavand alene består af tilsat sukker, mens kulhydraterne i kakaoskummetmælk er ca. 5 gram tilsat sukker og ca. 5 gram laktose, som er mælkens naturlige indhold af sukker. Energiindholdet i kakaoskummetmælk er højere end i sodavand. Det skyldes, at kakaomælk også indeholder protein og lidt fedt. Til gengæld indeholder kakaoskummetmælk samme mængde vitaminer og mineraler, som er at finde i mælk, mens sodavand slet ikke indeholder vitaminer og mineraler. Coca-Cola indeholder ikke andre næringsstoffer end sukker, hvorimod mælk indeholder en lang række værdifulde næringsstoffer som f. eks. protein og calcuim. Det er altså vigtigt at vælge sine drikkevarer med omhu. Fødevarestyrelsen anbefaler at alle raske danskere over 3 år drikker ¼ – ½ liter mager mælk dagligt. Drikker man kun 1/4 liter mælk, risikerer man at få folk lidt næringsstoffer, og man skal være opmærksom på, om man ellers spiser i overensstemmelse med kostrådene. Læs mere om de officielle kostråd.

Sunde tænder og sukker
Over 30 % af det sukker, danskerne indtager, kommer fra sukkersødet sodavand, saft, iste, energidrikke, mm. Det er dog ikke kun sukkerindholdet i søde drikke der kan være et problem. Syren i søde drikke kan give syreskader på tænderne. Dette gælder alle læskedrikke, som har en lav pH og som indeholder syre. Derfor kan sukkersødet sodavand, light-sodavand og saft resultere i syreskader på tænderne. Syreskader er svære at se, men kan være smertefuldt, når emaljen er blevet ætset tynd. Er emaljen én gang blevet ætset, kommer den ikke igen, hvilket giver større risiko for at få huller i tænderne.

Mælk giver i modsætning til sodavand ikke risiko for syreskader på tænderne. Mælk og dets indhold af calcium bidrager derimod positivt til at udvikle, styrke og vedligeholde vores tænder. Der kan derfor være god grund til at servere mælk til sine børn frem for sodavand eller andre sukkerholdige drikke.

Sukkerindholdet i yoghurt
Frugtyoghurt og yoghurter med tilsat smag har ry for at indeholde en del tilsat sukker. Mængden af tilsat sukker i frugtyoghurt varierer meget afhængig af hvilket mærke du vælger. Du kan finde mærker hvor mængden af tilsat sukker er høj, helt op til 10g/100 gram, men du kan også finde varianter hvor mængden af tilsat sukker er lav, under eller omkring 4-6 g/100 g. Hvis du gerne vil sparre på sukkeret kan det være en idé at kigge efter yoghurter der bærer nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket er et officielt ernæringsmærke, der gør det nemmere for forbrugerne at vælge sundere fødevarer.

Ved at vælge produkter med Nøglehullet sparer man på fedt, sukker og salt og får flere kostfibre og fuldkorn. Yoghurter, der er nøglehulsmærket, skal indeholde mindre tilsat sukker end 4 g/100 g. 
Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer

Du kan tilmed købe sukkerfri yoghurt, hvor producenten typisk har tilsat et sødestof som fx aspartam eller stevia. I så fald vil produktet være mærket med ”ikke tilsat sukker” og ingredienslisten kan fortælle dig hvis der er tilsat sødestof til produktet.

Laktoseintolerance

Laktoseintolerance er en lidelse, der giver symptomer i forbindelse med indtagelse af mælk. Laktoseintolerance skyldes mangel på enzymet laktase der nedbryder mælkesukker (laktose), så det kan optages i tarmen. Symptomerne på laktoseintolerance er hovedsageligt mavegener, som f.eks. rumlen i maven. oppustethed, luftafgang og diarre.

Her kan du læse mere om symptomerne på laktoseintolerance, få gode råd til behandling samt et overblik over de produkter, du kan spise.

Spørg eksperterne

Merete Myrup Christensen
Merete  Myrup
Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri
Se profil
Katrine Langvad
Katrine  Langvad
Konsulent, Handel, Marked & Ernæring
Se profil

Brexit har lange udsigter

Der kan stadig gå mange år, før Storbritannien er ude af EU, forklarede professor og EU-Kommissionens rådgiver Marlene Wind på Mejeriforeningens medlemsmøde. L&F’s cheføkonom satte tal på Brexits følger for mejerieksporten til UK, mens handelsselskabet Uhrenholts markedsanalytiker beskrev en presset global frihandel.

Læs mere

’Desserter giver livsglæde og fornøjelse’

Mejeriforeningen og Marie Holm følger op på sommerens dessertsucces med fire nye og sæsonaktuelle webfilm med lækre desserter.

Læs mere

International mælkekonference sætter fokus på klima og sundhed

Der er behov for nytænkning, hvis fremtidens mejeribrug skal bidrage med løsninger til både den globale klimakrise og til de sundhedsmæssige udfordringer, som mange forbrugere står overfor.

Læs mere