RBDairy - Helhedsvurdering af sundhedseffekterne af mejeriprodukter i danskernes kost
Mejeriprodukter har i mange år været en integreret del af den danske kost. Dog er indtaget af mejeriprodukter de seneste år faldet, og flere mælkefrie alternativer dukker op i de danske supermarkeder. Denne trend kan tænkes at fortsætte i lyset af bæredygtigheds- og klimadagsordenen. Men hvad betyder det faldende indtag af mejeriprodukter for danskernes sundhed, og vil erstatning med andre fødevarer have en positiv eller negativ betydning på folkesundheden?
Af: Grith Mortensen
RBDairy-projektets formål er at beregne mejeriprodukters indflydelse på folkesundheden i Danmark. For at skabe dokumentation, der kan indgå i ernæringsmæssige anbefalinger og understøtte forbrugervaner, foretages der kvantitative vurderinger af relevante scenarier af danskernes indtag af mejeriprodukter. I vurderingerne indgår videnskabeligt dokumenterede både positive og negative helbredseffekter forbundet med indtag af mejeriprodukter.
Indflydelsen på folkesundheden vil blive udtrykt i helbredsjusterede leveår (disability-adjusted life years, DA-LYs), der er et udtryk for hvor mange sunde leveår der vindes eller tabes, som følge af en ændring i indtaget af en fødevare, i dette tilfælde mejeriprodukter. Projektet bygger på en gennemgang af den videnskabelige litteratur samt matematisk modellering af data udtrukket deraf, kostindtagsdata og data fra sygdomsregistre.
Projekt: August 2020 - Juli 2022
Budget: 1.578.155 DKK
Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Projektleder: Lea Sletting Jakobsen
Institution: Fødevareinstituttet, DTU
Publikationer og præsentationer
Jakobsen et al. (2022) Risk–Benefit Assessment of an Increase in the Iodine Fortification Level of Foods in Denmark—A Pilot Study. Foods. 2022 Apr 28;11(9):1281. https://doi.org.10.3390/foods11091281
De forventede resultater bliver offentliggjort på denne side efterhånden som de fremkommer. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.